Połącz się z nami

Jaka jest różnica między łososiem wędzonym na gorąco a łososiem wędzonym na zimno?

Jedzenie

Jaka jest różnica między łososiem wędzonym na gorąco a łososiem wędzonym na zimno?

Tam, gdzie jest dym, nie zawsze jest ciepło, przynajmniej, jeśli chodzi o ryby. Większość wędzonego łososia jest solona na sucho w dużej ilości soli przez kilka dni, co powoduje wyciąganie dużej ilości wilgoci. Następnie jest wędzony w temperaturach poniżej 80 stopni Celsjusza. Zimny dym nie gotuje ryb, więc mają prawie surową konsystencję. To jest typowe dla płaskich, próżniowych opakowań w sklepie spożywczym (zwykle jest to zaznaczone na opakowaniu). Z drugiej strony wędzimy na gorąco. Zamiast solenia na sucho ryby otrzymują mokrą solankę, a następnie są wędzone w temperaturze powyżej 120 stopni Celsjusza. Proces ten sprawdza się dobrze zarówno w przypadku łososia, jak i wielu innych gatunków ryb o wysokiej zawartości tłuszczu. Ogólnie rzecz biorąc, wędzone na gorąco ryby świetnie sprawdzają się w każdej kremowej sałatce lub sosie. Można je również podgrzewać lepiej niż wędzone na zimno, ponieważ już były nagrzewane. Oto czego można się spodziewać.

Spis treści

Zobacz również:  Jak jeść papaję?

Sielawa

Ta tłusta ryba słodkowodna rozpada się na bujne kawałki za dotknięciem widelca. Jest nawet na tyle luksusowy, że podawany jest z kawiorem.

Makrela

Ta tłusta i morska ryba uwielbia dym i może być przyprawiana silnymi przyprawami, takimi jak musztarda, chrzan, czosnek i szypułki. Można o niej myśleć prawie jak o sardynkach, które również mają agresywny smak. Świetnie się rozbija, polewa oliwą z oliwek, cytryną, płatkami chili i odrobiną soli, a następnie używa do tostów na kanapkę. Wypróbuj to w tym wędzonym śniadaniu rybnym.

Łosoś

Wędzony, bogaty i w płatki łosoś wędzony na gorąco może być stosowany jako dodatek do miski z ryżem lub mieszany w śmietanie z szalotkami i sokiem z cytryny do sałatki rybnej, która wywoła zazdrość z tuńczykiem. Albo spróbuj z jajkami. Kolejny bonus? Łosoś wędzony na gorąco zachowuje dłuższą trwałość niż filet, który kupujesz w sklepie spożywczym i musisz gotować natychmiast. Można go przechowywać nawet przez tydzień.

Zobacz również:  Jak jeść papaję?

Pstrąg

Łagodne, chude, wędzone pstrągi nie zdominują delikatnych zieleni ani nie przeważają nad miękkimi jajkami. Można go delikatnie podgrzewać bez ” ryb” – spróbuj go złożyć w ciepłe pokruszone ziemniaki. Jeśli chcesz iść dużo zdrowszą trasą, ta sałatka śniadaniowa z wędzonym pstrągiem i komosa ryżowa. Inne przepisy to m.in. dip z pstrągami wędzonymi cytryną oraz dip z pstrągami nie zawierającymi sosów.

Continue Reading
Możesz również lubić

Więcej w kategorii Jedzenie

O nas kilka słów więcej

Portal ETIO został stworzony z myślą o naszych czytelnikach.

Zamieszczamy najciekawsze informacje i artykuły na różne tematy. Zapraszamy do przeglądania naszych felietonów i czytania artykułów.

Kalendarz

Październik 2019
PWŚCPSN
« Wrz  
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Popularne

Do góry