Połącz się z nami
jajko na miękko

Jedzenie

Ile kalorii ma jajko ugotowane na twardo, a ile na miękko?

Od lat toczy się debata na temat spożywania jajek i przydatności ich wartości odżywczych w diecie. Swego czasu straciły one swoje dobre imię, ponieważ powiązano spożywanie jajek z podwyższonym cholesterolem, który pośrednio zwiększa ryzyko zachorowania na miażdżycę. Dziś te pogłoski są dementowane, ponieważ za wzrost cholesterolu odpowiadają głównie nasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki niewielkiej ilości kalorii oraz wielu składnikom odżywczym jajka stały się doskonałym produktem w zbilansowanej diecie, co nie oznacza, że można je spożywać bez umiaru. Włączenie kilku jajek w ciągu tygodnia do swojej diety nie wyrządzi krzywdy, a wręcz przeciwnie, dostarczy organizmowi niezbędnych minerałów i witamin.

Składniki odżywcze w jajkach

Przede wszystkim jajka zawierają dużą ilość kwasów omega-3, które neutralizują negatywne działanie cholesterolu na organizm. Co więcej, wpływają korzystnie na poziom dobrego cholesterolu HDL, a niwelują działanie tego złego LDL. Jajka zawierają takie witaminy jak: A, D, E, K, B12 oraz kwas foliowy. Minerały, jakie w nich znajdziemy to fosfor, wapń, żelazo, potas, magnez i selen. Ich spożywanie wpływa korzystnie na układ kostny i układ krążenia oraz poprawia wzrok. Są także idealnym produktem na diecie, ponieważ zawierają dużą ilość białka, które jest jednym z najlepiej przyswajalnych, są sycące, a przy tym charakteryzują się niewielką kalorycznością.

Ile kalorii ma jajko?

W zależności od długości obróbki termicznej jajek charakteryzują się one inną kalorycznością oraz zawartością substancji odżywczych. Najmniej kaloryczne jest surowe jajko, ponieważ zawiera około 48 kcal, jednak po jakiejkolwiek obróbce termicznej jego kaloryczność wzrasta. Jajko, ugotowane na miękko, mające wagę ok. 60 g posiada 88 kcal, a ugotowane na twardo ok. 93 kcal. Kolejno jajecznica ma wartość kaloryczną ok. 170 kcal, a jajko sadzone 130 kcal. W przypadku dwóch ostatnich należy pamiętać o dodatkach, jakie są do nich dodawane oraz ilości oleju lub masła, na którym je smażymy, ponieważ to także wliczane jest w bilans energetyczny. Gotowane jajka polecane są osobom na dietach odchudzających, ponieważ posiadają najbardziej przyswajalne źródła białka.

Należy uwzględnić spożywanie jajek w swojej diecie, są źródłem wartościowych składników odżywczych i kwasów omega-3. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że maksymalna ilość jajek, jaką człowiek może zjadać tygodniowo to 10 sztuk. Jest to bezpieczna ilość, która przyniesie korzyści dla organizmu, a nie straty. Są one produktem, który powinien być chętnie wykorzystywany w kuchni ze względu na niską kaloryczność, a wysoką ilość witamin.

Więcej na stronie: https://www.planetafit.pl/ile-kalorii-ma-jajko-gotowane-na-twardo-i-na-miekko/

Continue Reading
Możesz również lubić
Kliknij aby dodać komentarz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Więcej w kategorii Jedzenie

O nas kilka słów więcej

Portal ETIO został stworzony z myślą o naszych czytelnikach.

Zamieszczamy najciekawsze informacje i artykuły na różne tematy. Zapraszamy do przeglądania naszych felietonów i czytania artykułów.

Kalendarz

kwiecień 2024
P W Ś C P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Popularne

Do góry